Op de loopband hardlopen
Maximaliseer je trainingsresultaten door het gebruik van de loopband. Voor veel lopers is er een grote kloof tussen hardlopen buiten en het lopen op de loopband. Soms is die kloof onoverkomelijk. Sommige nieuwe aspirant lopers haken al snel af omdat ze het lopen buiten te belastend vinden voor de knieën. Aan de andere kant zijn er potentiële hardlopers die afhaken op de loopband omdat ze het saai vinden. Of het duurt te lang voor ze vooruitgang zien. In de meeste gevallen is het probleem niet de loopband maar de methode van training die je gebruikt. Uitdaging creëren is dan de sleutel. Wees gerust, voor deze tips heb je geen duurder toestel met veel software nodig. Een voordelig model loopband is goed.
Loopband onbegrepen
Het algemene beeld van trainen op de loopband is dat je er een half uur of langer op staat en een continu tempo rent, alsof je buiten jogt (maar ook daar ren je eigenlijk niet continu gelijk, de verandering in tempo en intensiteit valt alleen minder op). Klopt dat beeld? Nee, dat doet het niet. Toch benaderen zeker veel beginners het wel zo en zij beginnen dan ook direct fanatiek te draven. De volgende dag lopen ze krom van de spierpijn en na een tijdje krijgen ze blessures en haken af. Kan het beter? Absoluut.
Hoe trainen met loopband
Inlopen
Begin rustig te lopen, het liefst op een kleine helling om de kuiten en hamstrings voor te verwarmen en te voorzien van een goede doorbloeding. Voer na een minuut of twee het tempo elke minuut iets op. Na 5 minuten lopen kun je doorschakelen naar ren tempo.
Stretching
Rek je hamstrings, dijbenen en kuiten na afloop even goed op. Dit voorkomt al te erge spierpijn. Het rekken en strekken helpt namelijk ook weer voor de doorbloeding en voert opgebouwd melkzuur beter af (dit is wat normaliter spierpijn veroorzaakt).
Go HIIT
High Intensity Interval Training. Het afwisselend met hoge en lage intensiteit lopen en rennen is de sleutel tot een optimale vetverbranding en het verleggen van conditionele grenzen. Push jezelf over je grens maar niet zo lang dat je het niet meer op kan brengen. Dit is absoluut beter dan langdurige workouts op gelijk tempo. Het effect op de stofwisseling ná je workout is met deze methode veel groter waardoor je over de hele dag gemeten meer calorieën verbrandt dan op de ‘ouderwetse manier’.
Cardio in de vetverbrandingszone
Wil je toch zo nu en dan een workout doen specifiek in de vetverbrandingszone? Let dan goed op dat je hartslag niet te hoog wordt. Vet verbranden gebeurd via zuurstoftransport in het bloed en op te hoge intensiteit lukt dat niet meer goed. Het lichaam gaat dan over op koolhydraat (suiker) verbranding. Zonder apparatuur kun je deze zone herkennen door te praten. Kun je nog redelijk normaal een gesprek voeren zonder buiten adem te moeten stoppen met rennen? Hijgen mag maar meer ook niet. Als dat nog kan dan zit je goed.
Tip: Wissel in je HIIT training sprint en hellingsintervallen eens af. Met een hogere hellingshoek train je je beenspieren meer en ontwikkel je strakkere benen, billen en kuiten.
Interesse om thuis te trainen? Bekijk de het aanbod in de shop.