loopband kopen gids voor beginners

Ruud, Dedemsvaart
Vorig jaar waarschuwde mijn huisarts me dat mijn cholesterol te hoog was. Mijn ambtenarenbestaan maakte me duidelijk niet fitter. Omdat ik geen sportschooltype ben kwam er een loopband voor thuis. Ik wilde geen kat in de zak kopen dus kocht ik meteen een dure loopband van Life Fitness van €3.000,-. Mijn zwager, een fanatieke hardloper, zei het weekend er na dat het veel goedkoper had gekund omdat ik de helft van de functies toch niet gebruikte. Balend van mijn impulsiviteit moest ik hem gelijk geven. Meestal snelwandel ik maar een beetje. Mijn conditie is beter maar een marathonloper zal ik nooit worden.

Voorkom je zulke tegenvallers ook liever? Dan is deze Eerste Hulp bij een Loopband Kopen Gids precies wat je nodig hebt. Ervaringen als die van Ruud zijn illustratief voor veel loopbandkopers. Enthousiast aan goede voornemens beginnen en al snel tegen een teleurstelling aan lopen. Leer waar je op moet letten om een loopband te kopen die je gemotiveerd houdt en je het meeste waar voor je geld geeft. Wij helpen jou een goede keuze te maken uit de honderden beschikbare modellen loopbanden.

Deze handleiding is tweedelig. Om te beginnen een handvol tijd en geldbesparende tips om een eerste selectie te maken wat voor jou een goede loopband is. Deel twee gaat dieper in op de mechanische aspecten van een loopband zodat je leert wat belangrijk is en wat er minder toe doet. Zo ga je begrijpen hoeveel motorvermogen je nodig hebt, welke bandafmeting en welke accesoires. Hierdoor krijg je een makkelijker begrip van onze reviews en productbeschrijvingen.

Inhoud

Loopband kopen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bespaar jezelf een hoop tijd en geld door te ontdekken wat er écht toe doet bij een loopband. Stabiliteit, motorvermogen en duurzame lagers zijn bijvoorbeeld veel meer elementair dan de zoveelste interactieve fitnesscoach (wat wel gewoon een leuke uitbreiding is).

Voorbereiden op je loopbandkeuze

Je voorbereiding is noodzakelijk om meerdere redenen.

1. Je komt er achter wat je echt nodig hebt.
2. Je leert een juiste prijs herkennen.

Zelfs als je weet waar je naar zoekt is het als leek moeilijk een goede prijs te herkennen. Van elke merk zijn er talloze productlijnen en uitvoeringen. Binnen de kortste keren zie je door de bomen het bos niet meer. Tel daarbij de prijsmanipulatie op die de verkopers toepassen en je verwarring is compleet.

Noot vooraf: Deze gids gaat uit van elektrische loopbanden. De loopbanden die tegenwoordig op de markt zijn zijn dat vrijwel zonder uitzondering. Dit levert een veel groter scala aan mogelijkheden op. Hogere snelheden, makkelijker instelbare hellingshoek (anders moet je elke keer als je de helling wil instellen afstappen en onder de band gaan rommelen). Tel daarbij tal van statistische en interactieve opties op dan zie je dat manuele loopbanden nog maar een fractie van de markt vullen. Een manuele loopband stel je handmatig in. Een heel stuk goedkoper vaak, maar dat weegt niet op tegen de beperkingen. Voorheen betaalde je toch nog tegen €200,- voor zo’n toestel, terwijl je voor slechts €200,- méér al een gemotoriseerd elektrisch model hebt. Om die reden behandelen we hier geen handmatig instelbare loopbanden.

Stap 1 beschikbare ruimte en afmeting van de loopband

Voor de hand ligt dat je loopband moet passen, maar dat doet het al gauw, iedereen heeft immers wel twee vierkante meter ruimte over. Precies de afmeting van de gemiddelde loopband voor thuisgebruik, zo’n twee meter lang en een meter breed. Je zult de eerste echter niet zijn die dit onderschat en eindigt met een moeilijk begaanbare loopband die ergens in een hoek van een rommelkamer staat weggedrukt. Bedenk vóór je je loopband gaat kopen waar het apparaat komt te staan en meet de beschikbare ruimte op.

Let hierbij op de afmetingen van het totale frame, niet alleen op het loopvlak. Die vergissing is gauw gemaakt. Hou de ruimte direct rondom je loopband vrij. Je wil niet dat er een riem van een badjas tussen de band komt of die kostbare Chinese Ming-vaas omvalt door de trilling van je inspanningen. Nogmaals dus, wellicht ten overvloede, hou om veiligheidsredenen bij voorkeur tweemaal de ruimte aan die de loopband zelf inneemt.

Minimaal oppervlak = Afmetingen loopband x 2

 

Beste ondergrond voor je loopband

Denk ook aan je medebewoners en buren. Wel eens een volwassen bovenbuurman horen draven op zijn loopband in z’n bijkamer met houten vloer? Dit wil je voorkomen. In principe maakt de ondergrond weinig uit en is de en het gewicht van de loopband belangrijker. Vloerbedekking, tegels, laminaat. Het kan in principe allemaal. Een kanttekening is wel op z’n plaats, namelijk dat een houten of parketvloer niet ideaal is. Let hierbij ook op je looptechniek. Een slechte techniek op een budget loopband klinkt alsof het toestel door de vloer word getrapt. Een geoefende loper op een goede, van degelijke demping voorziene loopband zul je echter nauwelijks horen. Het liefst heb je natuurlijk een betonnen vloer met dempend materiaal er op. Een extra dempende mat voor onder de loopband scheelt een hoop, en als het echt nog zachter moet overweeg dan unidempers.

Natuurlijk maak je het jezelf comfortabel door een zo stil mogelijk apparaat te kiezen. De zwaardere loopbanden met een stabiel frame maken over het algemeen minder geluid. Let wel, dit staat niet per se in verband met de schokdemping van het loopvlak. Die zorgt ervoor dat de impact op de band milder is voor je gewrichten, het wil niet zeggen dat de het toestel zelf ook stiller is. Een 95 kilo zware twee meter lange reus op een goedkope loopband die geschikt is tot een gebruikersgewicht van 100kg zál lawaai maken. Al is de demping van het loopvlak nog zo goed. Het is het frame wat telt, en de ondergrond.

De loopband opruimen

Wat doe je met de band wanneer je er niet op loopt? Laten staan? Ergens anders heen (sommige zijn verrijdbaar) of opvouwen? Op elk kwaliteitsniveau kun je een opvouwbare loopband krijgen. Handig, maar ook duurder. Ook hiervoor geldt: vooraf opmeten waar de loopband gaat staan, maar ook of er voldoende ruimte is om in opgevouwen staat te worden opgeborgen.

Een extra categorie word gevormd door bureauloopbanden. Wie veel zittend werk verricht en toch meer wil bewegen kan hierin een ideale oplossing vinden. Terwijl je werkt kun je non-stop blijven lopen, je laptop op het bureau voor op het frame. Afhankelijk van je gewicht verbrand je ook met een lage snelheid zo toch al gauw 100-150 caloriën per uur. Uiteraard nemen deze toestellen nóg meer ruimte in. Meten dus!

Stap 2. Hoe ga je trainen op je loopband?

Cruciaal bij het kiezen van de vereiste motorcapaciteit is hoe intensief je de loopband gaat belasten. Ben je van plan om er wandelingen op te maken terwijl je intussen naar GTST kijkt? Of heb je meer de intentie jezelf op te werken tot lange afstandsloper? Hoe zwaarder je traint hoe krachtiger de motor moet zijn. Dat geldt overigens ook voor de tíjd dat je traint. Een krachtige motor kan immers langer een relatief laag vermogen leveren en gaat dus langer mee dan een motor die al op volle toeren moet draaien om een gemiddelde loper te kunnen laten trainen.

Het beantwoorden van deze vraag geeft tevens antwoord op de keuze van het loopvlak. Wie vooral wandelt kan met een korter oppervlak toe terwijl hardlopers, met name wanneer je wat langere benen hebt, een aanzienlijk langer (en breder, je wil niet constant hoeven opletten er niet naast te stappen) loopvlak nodig hebben.

Stap 3. Stel een budget vast

Hoogstwaarschijnlijk was dit je nummer één om over na te denken. Misschien heb je al loopbanden bekeken en is het je opgevallen dat het met de prijs nog wel meevalt. Het voorgaande heeft je hopelijk doen beseffen dat er wel degelijk op kwaliteit gelet moet worden om je loopband bij jouw persoonlijke behoeftes te laten aansluiten.
 
prijscategorien infographic
 

Loopbanden prijzen

De meeste loopbanden vallen ruwweg qua prijs/kwaliteit verhouding binnen de volgende prijscategoriën:

 • onder €500,-

  Loopbanden onder €500,- bevinden zich tegen de absolute ondergrens. Niet zelden worden er voor deze prijs of zelfs nog goedkoper (we zagen ze zo goedkoop als €300,-) op Marktplaats loopbanden aangeboden. Staar je niet blind op de prijs, deze loopbanden kunnen niet veel hebben en hebben allerlei tekortkomingen. Nu denk je misschien nog dat daar wel mee te leven valt, maar de derde keer dat je op een wiebelend frame staat dat dreunt en kraakt bij elke pas verandert die mening snel. Trainingsprogramma’s, hellingstanden en een interactief scherm hoef je ook niet te verwachten.

  Doorgaans hebben deze loopbanden een maximaal gebruikersgewicht van 100 kilo, wat ze niet altijd even geschikt maakt voor de aspirant loper die een strijd tegen de kilo’s voert. Wat ze wel kunnen? Lichte wandelingen en een beetje joggen nu en dan als het buiten slecht weer is. Niet te vaak en niet té intensief want dan slijten ze snel en de garantie is meestal niet van het hoogste niveau.

  Onze keuze
  senz sports m1000 thumbnailSenz Sports M1000

 • €500,- tot €750,-

  In deze prijsklasse worden de meeste budgetloopbanden verkocht. Aan de onderkant van deze range tussen €500,- en €750,- vinden we de relatief kale toestellen met een acceptabel kwaliteitsniveau voor de beginnende loper. Wandelen en joggen is prima te doen. De compromis zit in de duurzaamheid. Wie iets intensiever wil trainen en dus kies voor een steviger frame, een iets krachtiger motor of een hoger maximaal gebruikersgewicht levert in op bijvoorbeeld hellingsopties, trainingsprogramma’s en gebruiksgemak (denk aan het digitaal meten van je trainingsarbeid, schakelen tussen programma’s of een draadloze hartslagmeter).

  Onze keuze
  senz sports m1000 thumbnail Focus Fitness Jet 5

 • €750,- tot €1.000,-

  De categorie loopbanden van €750,- tot €1.000,- is al een stuk completer. Een klasse die zich in principe richt op licht thuisgebruik, maar de gemiddelde loper kan met dit budget een goede deal vinden. Met name wanneer er goed word gescreend op uitverkoopmodellen. Een model dat uit de handel gaat en voorheen voor €1400,- werd verkocht kan nu voor €800,- in de aanbieding zijn. De garantie op de onderdelen is meestal wat langer, denk aan een jaar of drie en verder. Let op een ruim loopoppervlak (55+cm) en ga bij voorkeur voor het maximale motorvermogen. Deze klasse loopbanden is vaak uitgerust met een LCD monitor en af en toe zie je ze zelfs met een touchscreen. Eigenschappen als USB poorten om je telefoon, tablet of mp3 speler aan te sluiten en boxen om muziek af te spelen kom je zo nu en dan ook tegen, evenals compatibiliteit met hartslagmeters.

  Onze keuze
  loopband focuss fitness jet 9 iplus thumbnail Focus Fitness Jet 9 iPlus

 • €1.000,- tot €1.750,-

  De populairste categorie loopbanden vandaag de dag schommelen tussen €1200,- en €1500,- en ook hier geldt weer: kijk naar de kortingen. Afgeprijsde modellen gaan vaak voor weinig meer dan €1000,- weg. Deze apparaten zijn motorisch een stuk sterker, veelal ook een stuk zwaarder en voorzien van veel meer opties. Een automatische hellingshoekfunctie, 150kg+ belastbaarheid, bandsnelheden boven 20km/u en drie plus jaar garantie zijn opeens zaken die binnen bereik komen. De digitale mogelijkheden in de touchscreens zijn vaker aanwezig en hartslagmonitoring is eerder regel dan uitzondering.

  Onze keuze
  gymnost high m3 thumbnail Gymnost High M3

 • €1.750,- tot €3.000,-

  De beter categorie voor thuisgebruik. Kenmerken zijn doorgaans bestand tot 150 kilo gebruikersgewicht en geschikt voor intensief gebruik. Snelheden van 20km per uur, hoge hellingshoeken boven 10%, monitoringsoftware (trainingen opslaan, voorprogrammeren) lopen met Google Maps en online support horen tot de standaard. Net als garanties van vijf jaar en langer tot soms we levenslang op sommige onderdelen. Dat risico durft de fabrikant wel te nemen want deze cardioapparaten gaan niet zomaar stuk, wat vaak al blijkt uit de beperkte onderhoudsvereisten. Waar andere loopbanden regelmatige smering vereisen zijn loopbanden in deze categorie vaak verrassend onderhoudsarm.

  Onze keuze
  sole fitness f85 thumbnail Sole Fitness F85

 • €3.000,- tot €5.000,-

  Semi-professioneel niveau. Premium loopbanden die je terugvind in een omgeving waar kwaliteit vereist is, maar geen 12 uur per dag op hardgelopen word. Denk aan je fysiotherapeut of revalidatiecentrum. Deze range omvat hellingtrainers specifiek gericht op conditietraining voor atleten en luxe apparatuur met alle denkbare instellingen. De garanties aan huis zijn niet zelden levenslang, en in (semi-)commerciële setting vaak meer dan vijf jaar. Snelheden 24km per uur, XL monitors met geïntegreerde televisiefunctionaliteit en sportschoollike fittest opties. Ook hier zijn de banden vaak nagenoeg onderhoudsvrij.

  Onze keuze
  sole fitness tt8 thumbnail Sole Fitness TT8

 • €5.000,- tot €20.000,-

  Healthclubkwaliteit professionele loopbanden. Deze klasse gaat het bereik van thuisgebruik te boven. De betere modellen van fitnessgiganten als Precor, Technogym en Life Fitness bepalen hier het speelveld. Voorzien van elke denkbare feature voor atletische training op competitief niveau, voor vele uren per dag.
  Onze keuze
  spirit fitness ct900led thumbnail SPIRIT fitness CT900LED

Keuze te over dus. We zien dat de mogelijkheden zelfs binnen elke prijsrange sterk variëren. De beste loopband voor jouw situatie bepaal je in de details. Heb je dus een prijsrange bepaald, vergelijk dan de toestellen onderling nauwkeurig. Hier komen onze reviews goed van pas. Ga vooral niet af op uiterlijk maar maak vooraf een checklist waarop je afvinkt of de loopband aan jouw eisen voldoet. Voor onze selecties, check ons xl artikel beste loopbanden per categorie.

Extra features

Marij – Bergen op Zoom
Mijn man Jan en ik waren al jaren te zwaar. Vroeger deden we wel aan sport. Jan bokste en ik hockeyde. Toen de kinderen geboren waren kwam daar min of meer een einde aan. De laatste jaren hadden we wel een sportschoolabonnement. Maar we gingen nooit! Eind 2017 besloten we een loopband te kopen via Marktplaats. We reden op zaterdag naar de showroom die een grote loods in het midden van het land bleek te zijn. Na een beetje rondkijken kregen we een loopband aanbevolen die ons zo’n €400,- zou kosten. Binnen drie kwartier stonden we weer buiten.

Bij thuiskomst hebben we de loopband in elkaar gezet en er even op gelopen. Dat leek prima te gaan. Na een week of twee kreeg ik echter last van mijn slechte knie waardoor ik vroeger moest stoppen met hockeyen. De demping van de loopband was niet goed. Jan gaf er ook de brui aan want met zijn 1.93 meter was de band eigenlijk veel te kort voor zijn lange benen. Een maand later was mijn knie hersteld en probeerde ik het nog eens. Er kwam een foutmelding op het display. De loopband ging niet meer aan. De verkoper was met de noorderzon vertrokken, op onze mailtjes kwam nooit een antwoord. We hebben het er bij gelaten, maar wees dus gewaarschuwd: goedkoop is duurkoop. Koop je loopband bij een fitnessapparatenwinkel!

 

Stap 4. Bepaal welke onderdelen je loopband nodig heeft

Stevig frame. Hoe zwaarder hoe beter. Liever geen loopband van 40kg.
Motorvermogen van 2 pk of meer is wenselijk
Bandoppervlak wat bij je lengte past maar om te rennen zeker 125cm lang

 

We zagen dat frame, motor en band de belangrijkste onderdelen zijn. Als daaraan is voldaan en je hebt nog budget over komen er andere opties in beeld. Een fijne aanvulling op je training zijn instelbare demping, ventilatoren, automatisch helling instellen, programmeerbare trainingen en snelheden en zelfs iets simpels als een waterfleshouder. Minder noodzakelijk maar wel extra comfortabel zijn XL touchscreens, USB compatibiliteit, geluidsboxen, ingebouwde webbrowsers. Tot aan HDTV aan toe.

Allemaal leuk voor wie een ongelimiteerd budget heeft, maar laten we aannemen dat nu je de basisvereisten hebt bepaald je nog pakweg 20% van je budget over hebt. Waar ga je dat aan besteden? Lees verder voor meer informatie over de belangrijkste ‘secundaire’ opties.

 • Draadloze hartslagmonitoring

  Dat de juiste hartslagzone belangrijk is voor het resultaat van je training mag geen verrassing zijn. Correcte data van je hartslagmeter helpt je om in de juiste zone te blijven. Helpt zelfs je loopband om daarvoor te zorgen! Sommige modellen reageren automatisch op de informatie die een draadloze hartslagband doorgeeft. Hartslag te laag? Dan neemt de snelheid automatisch toe. Loop je bergop en gaat je hartslag te snel dan neemt de hellingshoek wat af. Zonder iets te doen houdt de loopband je in de juiste hartslagzone passend bij je ingestelde trainingsdoel.

 • Trainingsprogramma’s

  Over hartslagmonitoring en trainingsdoelen gesproken, hartslagmonitoring gaat eigenlijk niet zonder trainingsmonitoring. De meeste loopbanden geven je vandaag de dag dan ook keuze uit verschillende trainingen. Enkel de allergoedkoopste zijn alleen manueel in te stellen. Beginnend bij een stuk of zes trainingen loopt het aantal op tot over de 30. Vaak is het ook mogelijk zelf een training samen te stellen of een reeds afgewerkte custom training op te slaan voor een volgende keer. Superhandig als je je lichaam wil blijven prikkelen. Wees er wel op bedacht dat deze software een prijskaartje hebben en vaak zo’n 15% van de totaalprijs uitmaken.

  Aanvullende features als iFit komen soms zelfs met een abonnementsdienst. Je loopband maakt via WiFi verbinding met de iFit server waar je oneindige persoonlijke trainingen kunt downloaden. In combinatie met Google Maps kun je je route uitstippelen en loop je als het ware live door Google Street View terwijl de loopband zich aanpast aan de helling van het terrein.

 • Instelbare hellingshoek

  Verbazend is dat deze optie niet op nummer een staat. Loopbanden met een riante hellingsmogelijkheid leveren een aanzienlijk grotere variatie in de training op, verbranden meer caloriën, verbeteren de spiertonus meer en zijn bovenal vriendelijker voor je gewrichten. De goedkopere uitvoeringen hebben doorgaans een hellingshoek van vijf procent, soms tien procent. De meer high end loopband tikt vaker vijftien procent aan. Vergis je niet, dit is een behoorlijke helling die je zeker zult voelen!

 • Schokdempers

  Als het op je gewrichten aankomt het exlusieve meest belangrijke element van de loopband. Natuurlijk, eigenlijk begin je hier al mee door een paar goede hardloopschoenen aan te schaffen. De gemiddelde Converse All Star is dat echt niet. Ja we weten dat Rocky daar ook op door de straten van Philadelphia rende maar echt, het kan veel veiliger. Win advies in bij een goede sportzaak. Het beperken van de impact op de gewrichten en botten van heupen, knieën en enkels is een van de voordelen van een loopband ten opzichte van buiten hardlopen. Zeker als je bedenkt hoeveel mensen trainen om te revalideren.

  Het schokdempende vermogen van een goede band ligt tussen vijftien en 40%. De demping aan de voorzijde van de band, daar waar je voeten landen, mag meer aanwezig zijn terwijl richting het einde van de band, waar je afzet na elke pas, de ondergrond stabieler moet zijn. Flexibel genoeg om elke impact te absorberen terwijl je nog steeds stabiel genoeg loopt.

  De betere hardloopband (> €1500,-) is uitgerust met een dempingssysteem als FlexSelect. Zo bepaal je zelf de ondergrond waarop je loopt. Draai de schokdemper een slag voor een sterkere vering om de impact van je stappen te verlichten om een lichte blessure te ontzien. De schokdempers veren mee wanneer je contact maakt met het oppervlak en leveren tegendruk als je je voet afrondt. Een lichte tred verzekerd. Helemaal gewrichtsvriendelijk maak je het door een orthopedische band te kiezen. In no time ben je hersteld en draai je de demper weer terug om de straat te simuleren waarop je door Google Maps loopt.

 • USB poort

  Verbind je smartphone of tablet via USB met je loopband en luister je favoriete muziek via de speakers. Je telefoon laadt intussen op. Heb je een iFit abonnement dan laadt je dit via je USB poort in, evenals wanneer je.loopband ondersteuning biedt voor Virtual Active Passport. In dat geval speelt de Passport Media Player de route van je bestemming af op je TV terwijl je loopband de data gebruikt om het terrein na te bootsen. Een unieke ervaring die beschikbaar is op loopbanden van Vision Fitness en Horizon Fitness.

Test je loopband

Herinner je je nog waarmee we deze gids begonnen? Kijk in de showroom, koop online. De beste prijs krijg je alleen online, met de kanttekening dat je zonder te testen niet weet wat je koopt. Verstandig is om je loopband in een showroom te gaan uittesten. Test verschillende modellen van meerdere merken om er achter te komen wat voor jou prettig loopt. Geen showroom in de buurt? Ga dan af op ervaringen en reviews van specialisten. We geven je in nuttige informatie over de laatste modellen op de markt van vrijwel alle grote fitnessmerken. Zo kom je er vóór het te laat is achter welke merken en modellen je beter kan vermijden, en welke méér waar voor hun geld geven dan je verwacht.

Wat je moet weten over de onderdelen van je loopband

Inmiddels weet je wat er toe doet in een loopband. Je hebt gezien welke onderdelen van belang zijn om een juiste keuze te maken. Maar wat zégt dat nou precies? Een goede motor, een goede demping of het juiste loopoppervlak?

We leggen het je uit!

De motor

De motor is verantwoordelijk voor het rondgaan van de band. Zoveel spreekt voor zich. Net als bij een auto word het vermogen van die motor uitgedrukt in paardekrachten. Belangrijk om te weten is dat er verschillende termen in omloop zijn aangaande de PK’s die een loopbandmotor kan leveren. Wanneer je ergens een x aantal PK ziet staan doelt men doorgaans op het maximale aantal PK dat de motor kan leveren. Verwar dit piekvermogen niet met de betekenis van piekvermogen in het normale spraakgebruik. Een loopbandmotor heeft namelijk geen piekvermogen. Wat de verkoper bedoelt is dat het maximale vermogen dat de loopband kan leveren dat aantal PK is, maar dat de slijtage dan ook aanzienlijk is.

Hoewel de hogere klasse loopbanden vaak levenslange garantie op de motor kent is het voor goedkopere modellen niet ongewoon om maximaal tien jaar garantie te geven. Iets om over na te denken. Beter voor de levensduur is om de loopband op tweederde van zijn capaciteit of nog lager te laten draaien. In de praktijk komt dit er op neer dat je een loopband die 20km per uur kan gedurende langere tijd kunt laten draaien tussen de 12 en 16km per uur. Die continue vermogen drukt men uit in CPK (Continue Paarden Krachten).

Hoeveel CPK je nodig hebt hangt dus af van de mate van gebruik. Gangbaar voor thuisgebruik loopbanden is 2,25 tot 4.25 pk met uitschieters naar 1.5 aan de onderkant en 5 pk bij de toppers.

Vuistregels aantal PK per loopband zijn:
 • 2 CPK voor wandelen
 • 2,5 CPK voor joggen
 • 3.0 CPK voor hardlopen

Komt je lichaamsgewicht in de buurt van 100 kilo? Doe er dan nog 0,5 CPK extra bij.

Bij de hoger geklasseerde loopbanden komt tot 7 pk voor. Een budgetloopband met 2 pk continu motorvermogen die slechts af en toe gebruikt wordt kan best een tijd meegaan. Ben je een fanatieke loper of maken meer mensen er gebruik van, ga dan bij voorkeur voor een band met 4 CPK.

Kwaliteit van de band

De kwaliteit en duurzaamheid van de band zelf (het loopoppervlak) hangt af van drie factoren.

 • Dikte van de band
 • Rollers waar de band overheen loopt
 • Smering wanneer dat nodig is

Loopband dikte

De dikte van de band varieert van één laag bij budgetloopbanden tot vier lagen dik bij een professionele treadmill. Loopbanden voor thuisgebruik in het laag en middensegment zijn doorgaans één laag dik. Dat de dikkere band meer stappen kan verdragen spreekt voor zich, maar wat vaak over het hoofd word gezien is dat een dikkere band met meerdere lagen stiller is.

Rollers

Een dikkere band over een grote roller is ideaal. Hoe dikker de rollers (voor en achter in de band) hoe lager het toerental, wat weer beter is voor de motor. Bij voorkeur gaat de rollerdikte zoveel mogelijk richting zes centimeter.

Smering

Voor wat de smering betreft, professionele treadmills zijn vaak (vrijwel) onderhoudsvrij. De topmerken behandelen hun banden in de regel met siliconen. De low- en midrange loopbanden voor recreatief gebruik zijn dat niet. De band moet regelmatig gesmeerd worden, ga uit van tenminste elk kwartaal.

Overig

Nu we alle hoofdonderdelen hebben besproken blijven er nog een paar over. Het totaalplaatje van je loopband word afgemaakt door de extra opties en details.

 
loopband waar nog meer op letten infographic
 

Gebruikersgewicht

De gemiddelde loopbandgebruiker schaft zijn of haar loopband aan met het doel om gewicht te verliezen. Die wetenschap, in combinatie met de te verwachten impact op het apparaat, impliceert dat de loopband wat gewicht moet kunnen dragen. Maximaal gebruikersgewicht varieert dan ook van 100 tot 200 kilo. Wil je zeker weten dat je de motor niet overbelast hou dan een marge van ongeveer 25 kilo aan. Weeg je bijvoorbeeld 95 kilo zorg dan voor een loopband met een maximaal gebruikersgewicht van 120 kilo en zo verder. Wie een aanzienlijk gewicht te verliezen heeft moet soms iets dieper in de buidel tasten voor loopbanden die tot 250 kilo kunnen verdragen.

Demping

Bescherm je gewrichten, kies voor een loopband met een goede demping. Een gedempte loopband reduceert de impact van je passen tussen vijftien en 40 procent ten opzichte van de straat. Goed voor je gewrichten, blessurepreventie en je uithoudingsvermogen. Bij mid- tot high end loopbanden is de mate van dempen vaak instelbaar, vaak ook nog verschillend tussen de voor- en achterkant om een verschil tussen impact en afzetten te garanderen. Wie een iFit of Virtual Active parcours loopt zal automatisch de demping aangepast krijgen aan het traject.

Loopband snelheid

De gemiddelde loopband voor thuis heeft een maximum snelheid van zo’n zestien kilometer per uur. In de prijsklasse boven €1.500,- komt 20 kilometer per uur ook nog wel voor. Professionele loopbanden bereiken snelheden tot 24 km p/u.

Veiligheidsstop

Met name belangrijk voor oudere of revaliderende lopers. De automatische direct stoppen functie is vaak verbonden met een sleutel die disconnect op het moment dat je valt en automatisch de band stopt.

Afmetingen loopoppervlak

Voor wandelaars niet zo belangrijk, des te meer voor hardlopers. De afmetingen liggen tussen 110 en 130cm in de lengte voor wandelaars en 130 en 160cm voor hardlopers. De breedte van de het loopvlak ligt tussen 45 en 55 centimeter. Incidenteel tref je een langere band, gericht op lange hardlopers. Wandelaars hebben aan minimale afmetingen genoeg, renners doen er goed aan een zo groot mogelijk oppervlak, waarbij gezegd moet worden dat als je móet kiezen breedte / wijdte belangrijker is dan lengte.

Trainingsprogramma’s

Voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s helpen je bij het behalen van je doelstellingen. Vaak zijn ze speciaal daarvoor ontworpen. Het ene programma richt zich op het opbouwen van conditie, het andere legt de focus op afvallen. De loopband reageert op de programmering en houdt je daardoor constant op een niveau waarmee je gewicht zult verliezen en fitter zult worden.

Een van de populairste trainingsprogramma’s voor loopbanden is iFit. Dit met Google Maps functionerende programma is beschikbaar voor loopbanden van onder meer ProForm en NordicTrack. Horizon Fitness en Vision Fitness bieden een vergelijkbare ervaring met Passport Virtual Active.
 

Populaire Virtuele Training Apps voor Loopbanden

De tijd dat trainen op een loopband gelijkstond aan non-stop naar een blinde muur staren is voorbij. USB-poorten en tablethouders zitten al langer op de meeste loopbanden. Je eigen muziek, YouTube of TV stream maakt het trainen al een stuk minder eentonig. De laatste jaren zijn daar tal van interactieve trainingsmodules bijgekomen. USB of Bluetooth, aanschafpakket of abonnement, in alle gevallen komt het neer op een variant van een virtuele weergave van echte routes waar ook ter wereld.

De meest gebruikte virtuele trainingsapps van dit moment:

 • Google Street View

  logo google street view loopbandICON Health & Fitness, ’s werelds grootste producent van cardiofitnessapparatuur leverde als een van de eerste Google Street View functionaliteit. Londen, Parijs, New York of de Bahamas, waar je ook wil lopen het terrein trekt op je tablet aan je voorbij. Verschillende NordicTrack loopbanden zijn geprogrammeerd om terreininformatie van Google Maps te gebruiken, waardoor de loopband reageert op hoogteveranderingen.

 • Virtual Active Passport

  logo virtual active passportVirtual Active Passport is een belevenis op zichzelf. De app is beschikbaar op de meeste modellen van Horizon Fitness en Vision loopbanden. Het concept kennen we al van Google Maps. Dit is net zoiets, maar dan net een niveau geavanceerder. Terwijl je traint speel je een HD video van de route die je loopt af op je TV. Niet alleen zie je de kilometers landschap of stadsleven aan je voorbij flitsen, de loopband past zich ook automatisch aan het terrein. De helling gaat omhoog en omlaag dus, dat hebben wel meer virtuele fitness apps. Virtual Active Passport verhoogt het realisme van de videomodules echter met deelnemend verkeer, voetgangers en maakt het echt af met bijbehorende omgevingsgeluiden. Interactief en bovenal erg leuk!

 • Run on Earth

  logo run on earthGeschikt voor iPhone en iPad gecombineerd met een Pafers compatible loopband. Run on Earth combineert het beste van Google Maps en Street View tot een interactieve ervaring waarbij de loopband de route simuleert. Daarnaast houdt de app je statistieken als snelheid, hellingshoek, gelopen afstand, verbruikte caloriën en verstreken tijd bij.

 • iFit

  logo ifitDeze app is beschikbaar voor loopbanden van NordicTrack. Als iFit deelnemer heb je toegang tot de virtuele personal trainingcommunitie van de app. Door professionele personal trainers samengestelde programma’s zijn op jouw niveau afgestemd. Tijdens het trainen past de loopband zich aan volgens de instructies van jouw personal trainer. Zo train je optimaal en het geeft ook wat extra motivatie.

 

Opvouwbaarheid

Opklapbare loopbanden zijn er in elke prijscategorie. Na je workout klap je de loopband op, vaker wel dan niet mechanisch geassisteerd. De opgeklapte loopband berg je vervolgens op in een kast of hoek of onder je bed. Af en toe komt er zo’n lichtgewicht loopband voorbij die zelfs draagbaar is.

Hartslagmeter & borstband

Hartslagmeting is een van de meest gebruikte opties. In de sportschool en high end loopbanden zit die mogelijkheid vaak in het frame. Wanneer dat niet het geval is is er vaak (of ook) de optie om een sporthorloge of borstband aan te sluiten.

Een borstband meet je hartslag. Dat moge duidelijk zijn. De sensor meet de elektrische activiteit die voortkomt uit het kloppen van je hart en converteert dit in een hartslagmeting. Anders dan bij een polsmeting het geval is (zoals sommige sporthorloges dat doen) meet je de werkelijke hartslag. Horloges meten het gevólg van je hartslag, namelijk de verwijding in je bloedvaten op het rondpompen van zuurstof. Daarmee loopt de meting via een horloge iets achter.

De borstband is dus je eerste keuze als je een nauwkeurige harstlagmeting wilt.

Garantie

Geen tastbaar onderdeel van je loopband. Desalniettemin wel belangrijk. Hou in je achterhoofd dat hoe goedkoper je loopband, hoe minder garantie, hoe meer het apparaat is ontwikkeld met een verwachte levensduur. Meestal niet zo’n lange. De gemiddelde budget loopband gaat bij intensief gebruik een jaartje mee voor er reparaties aan te pas moeten komen. Reparaties die ook nog vaak de moeite én de kosten niet waard zijn. Betaal dus niet later de rekening door bij aanschaf te bezuinigen op garantie.

Algemene richtlijnen voor garantie op loopbandonderdelen zijn:

 • Motor: Tussen 1 en 25 jaar afhankelijk van en oplopend met de aanschafprijs van de loopband.
 • Frame: Vaak levenslang.
 • Onderdelen: Bij de goedkoopste loopbanden is de garantie soms beperkt tot slechts enkele maanden. Bij duurdere modellen loopt het op tot soms wel vijf jaar op lagers, rollers en randapparatuur.
 • Reparatie: Doorgaans niet bij de prijs inbegrepen, ook niet onder de garantie. In veel gevallen word er van je verwacht dat je het toestel terugstuurd of laat ophalen ter reparatie in een servicecentrum. In uitzonderlijke gevallen of bij speciale garanties komt er (de eerste paar jaar) een monteur bij je thuis.

Conclusie

Na het lezen van deze handleiding heb je geleerd wat er toe doet aan een loopband. Je weet dat je enige extra ruimte nodig hebt en dat de loopband moet aansluiten bij je doelstellingen. Doelstellingen die je vooraf bepaalt. Dat je een budget moet hanteren waarmee je die doelstellingen kunt realiseren en pas daarna naar extra opties moet kijken. Je weet nu dat loopbanden tussen €750,- en €1.500,- het meest gangbaar zijn voor thuisgebruik en dat sportschoolkwaliteit loopbanden thuis willen hebben echt over the top is. Je hebt geleerd welke onderdelen belangrijk zijn. Dat de motor, de duurzaamheid van het frame en het dempingssysteem bepalen of je je trainingen comfortabel en over een lange periode kunt blijven doen. Op dit moment zou je een ruw idee moeten hebben welk type loopband voor jou een goede keus is.

Summary
Loopband Kopen Gids [year]
Article Name
Loopband Kopen Gids [year]
Description
De Eerste Hulp bij een Loopband Kopen Gids [year] is jouw handleiding bij het kopen van de beste loopband voor thuis. Zo doe jij zeker geen miskoop.
Author
Publisher Name
LoopbandWereld
Publisher Logo